PTG PostTraumatische Groei

PTG PostTraumatische Groei

“Je kunt groeien of sterker worden door een traumatische ervaring”. Als je nog midden in je ellende zit, kun je met zo’n opmerking waarschijnlijk nog niet zoveel. Maar als je de tijd neemt om alle emoties en gevoelens die daar mee gepaard gaan, dus negatieve én positieve, de ruimte te geven en echt goed te verteren, dan kan het je echt ook wat brengen. Dat is niet makkelijk, you have to eat that frog, maar hoe langer je wacht, hoe meer je er tegenop gaat zien.

Als mensen bijvoorbeeld een ongeluk hebben gehad, zul je vaak horen dat ze ineens veel meer genieten van de kleine dingen. De dingen die altijd maar moeten, komen dan plotseling op de tweede plaats. Ze zetten misschien eindelijk zichzelf op 1 of nemen nu wel tijd voor het gezin en dat is bijvoorbeeld al groei!

Het moment dat ik dat zelf voor het eerst bewust mocht ervaren, was in Zuid-Afrika, waar ik een 5-daagse Hike deed voor het Kinderbrandwonden Centrum in Kaapstad. (Zie de foto hierboven.) Na nogal stressvolle jaren, greep ik de kans om met een groep brandwondenspecialisten uit Beverwijk mee te gaan naar Kaapstad en omgeving. Mijn gezin bleef thuis, mijn man zorgde voor de kinderen. Dat was spannend, want al die jaren moest ik de spil van ons gezin zijn. Kon ik wel weg? Ja. dat kon. Het werd een prachtige reis, waar ik nog steeds dankbaar voor ben en waar het besef kwam dat ik echt sterker was geworden na alle ellende die ik had doorleefd. Dat werd niet alleen voor mij duidelijk, ook mijn gezin voelde dat. Ik wist toen nog niet dat dat ook een wetenschappelijk onderzocht gedachtegoed was, maar het was er wel! En omdat ik nu ook koos voor mijzelf, kon ik juist anderen veel beter bijstaan.

Soms is het lastig om het helemaal zelf helder te krijgen. Doordat ik de opleiding PTG Practitioner met succes heb afgerond, kan ik jou daar in coachen of inspireren. Neem gerust contact op om jouw verhaal te delen, meer te leren over PTG of voor coaching. Omdat je iets wilt leren over jezelf en jouw verhaal of misschien omdat jij anderen bijstaat. 

Naast persoonlijke coaching kun je bij Lotus&Libel ook terecht voor een inspirerende lezing over: Posttraumatische Groei, mijn persoonlijke verhaal. Hierover komt ook een boek. Deze ben ik aan momenteel aan het schrijven.

Hieronder kun je nog de Podcast: `Cadeautjes verpakt in Prikkeldraad` horen, aflevering 4. Hier wordt ik geïnterviewd door Greet Vonk van Et Emergo. Dit is mijn verhaal. inmiddels zijn er nog meer stappen gemaakt.